Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Въпреки кризата Samsung увеличава значително печалбата си

Силно търсене на чиповете и нарастващи цени слагат край на „сушата“ в корейския производител, който увеличи печалбата си с една четвърт

Въпреки кризата Samsung увеличава значително печалбата си

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската компания за потребителска електроника Samsung е един от най-големите победители в рамките на причината от коронавируса криза. Това подчерта самият производител на електроника и чипове в четвъртък при представянето на своите полугодишни резултати. Благодарение на стабилното търсене на чипове и еднократното изплащане на компенсации от Apple групата успя да увеличи оперативната си печалба през второто тримесечие с 23,5 процента до 8,15 трилиона вона (5,9 млрд. евро). При това приходите спадат с 5,6 процента до 53 трилиона вона (59,2 млрд. евро), предава Bloomberg.

Така Samsung отново става един от най-печелившите производители на електроника в света. Въпреки световната икономическа криза групата успя да увеличи маржа на печалбата си от 11,6% на 15,4% на годишна база. В сравнение със своите японски конкуренти това е висока стойност.

Още по темата

Концернът, който е световният лидер на пазара на чипове за памет за мобилни устройства и сървъри за данни, подчерта положителната роля на кризата за собствения си бизнес: „Докато ефектите от пандемията Covid-19 продължават, бизнесът с памет се радва на сериозно търсене на облачни приложения поради отдалечената работа и онлайн обученията".

Увеличението напълно компенсира слабото търсене на мобилни приложения. Като цяло приходите от полупроводниковия бизнес нарастват с 13 процента на годишна база до 18,2 трилиона вона (13 млрд. евро). Оперативната печалба почти се удвои до 5,4 трилиона вона (3,9 млрд. евро).

По този начин маржът на печалбата на най-печелившия отдел на Samsung се подобри до 29,7 процента. Стойността е доста под 50 процента, които Samsung успя да постигне в разгара на бума на пазара за чипове памет. Но все пак подразделението носи две трети от печалбата на групата и подчертава позицията си в йерархията на компанията.

Подразделението за дисплеите, от друга страна, се възползва еднократно от слабите продажби на Apple. Калифорнийският производител на мобилни телефони не успя да купи договореното количество дисплеи и затова трябваше да плати договорна неустойка. Samsung не публикува точната сума на еднократния ефект, но анализаторите подозират, че корейците са получили над 900 милиона долара от Apple. Благодарение на тази еднократна печалба подразделението за дисплеите се върна в зоната на печалбата.

Концернът очаква ситуацията да се подобри допълнително през втората половина на годината. От една страна, ръководството на Samsung залага, че търсенето на мобилни устройства и потребителска електроника ще се възстанови. Корейците възнамеряват да допринесат за стимулиране на търсенето с нови предложения и нов сгъваем смартфон.

За бизнеса с памет компанията очаква продажбите на нови смартфони и игрови конзоли да увеличат допълнително търсенето на чипове за памет. Групата обаче не очаква за отслабващия бизнес с дисплей панели „пълно възстановяване“ до четвъртото тримесечие. За настоящото тримесечие корейците очакват първо да се възстанови долният и средният сегмент на пазара на смартфони.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от